FiraJul.nu - Den första elljusstaken - Foto från Nordiska museet.

Oscar Anderssons första elljusstake, av märket Philips, foto Sören Hallgren för Nordiska museet. Under licens CC BY 4.0.

Den allra första elljusstaken producerad av företaget Philips. Mannen bakom uppfinningen hette Oscar Andersson och var 25 år gammal när han fick idén.

När julen närmar sig och vi dekorerar våra hem, är elljusstaken med sina sju ljus ett självklart inslag för många. Men har du någonsin undrat varför just sju ljus lyser upp våra fönster under vintermörkret? Vi vände oss till en forskare inom nordisk folkloristik för att förstå bakgrunden till detta traditionella inslag.

Sju ljus – en symbol för veckans dagar

En förklaring som dyker upp handlar om talet sju som en symbol för veckans dagar. Precis som vi har sju dagar i veckan, kan de sju ljusen i elljusstaken ses som en slags representant för detta naturliga tidsmönster. Även om vi kanske inte tänker på det, lever vi ofta med sju som en rytm i vår vardag, och att se dessa sju ljus kan påminna oss om just detta.

Praktiska skäl bakom designen

Det finns dock också mer praktiska skäl till varför just sju ljus används. Enligt vissa källor var det rent tekniska anledningar som låg bakom valet – när elljusstakarna först utvecklades var sju ett passande antal för att säkra en jämn fördelning av elektricitet. Men designmässigt är sju också ett mycket balanserat tal som bidrar till elljusstakens karaktäristiska pyramidform.

Med ett ljus i mitten och tre ljus på vardera sida skapas en vacker symmetri. Om man istället hade valt exempelvis fyra ljus, som i en adventsljusstake, skulle man inte fått samma harmoniska och distinkta form. Formen har blivit så ikonisk att elljusstaken med sju ljus nu känns som ett självklart och stilfullt val till julpyntet.

Mannen bakom uppfinningen

Under 1930-talet hade elektriciteten börjat komma in i de svenska hemmen. Nu var det inte bara överklassen som kunde läsa till skenet av elektriskt ljus. På fabriken Philips, som på den tiden främst tillverkade glödlampor, arbetade en ung man som hette Oscar Andersson. Han fick en dag idén att byta ut stearinljusen i julljusstaken mot elektriska ljus.

Till en början trodde inte företagsledningen på idén och strax efter att Oscar hade presenterat sin idé bröt andra världskriget ut. Men åren efter det, när kriget var slut och optimismen blomstrade så gjorde ju även julglädjen det. Och då hade också andra förstått att en elljusstake var mycket säkrare än att ha en ljusstake med levande ljus i fönstret.

En tradition utan religiösa kopplingar

När man söker svar på varför vissa antal eller former används i traditioner, är det lätt att fundera över om det finns religiösa rötter. Men i detta fall tycks det inte vara fallet. Våra sjuarmade elljusstakar är inte kopplade till någon särskild religion eller djupare mystik, utan är snarare en kombination av praktiska och estetiska överväganden.

Arvet från de traditionella stöpta ljusen

Innan elljusstaken kom in i våra hem, var traditionella stöpta ljus vanliga i julfirandet, ofta arrangerade i trearmade ljusstakar. Siffran tre har i sig en lång historia inom nordisk folklore och representerar ofta en harmonisk balans. Med sju ljus i elljusstaken förs det traditionella arvet vidare i en ny form, samtidigt som man anpassar sig till den moderna tidens krav på funktion och stil.

En glimt av värme och historia i vintermörkret

Så när du i år sätter upp din elljusstake och ser de sju ljusen sprida sitt varma sken i vintermörkret, kan du reflektera över att det finns både praktiska och symboliska skäl bakom denna vackra tradition. Genom sju ljus har vi hittat en kombination som är både praktisk och estetiskt tilltalande – och som kanske just därför har blivit en så älskad del av vår jul.

Låt ljusen sprida sitt ljus i mörkret!​

Läs mer om uppfinnaren av den första elljusstaken, Oscar Andersson.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *