Alla julens blommor
Trots vintermörker och snö finns det många vackra blommor blommor som kan lysa upp både inne och ute. Läs om dem här, hur det kommer sig att de finns i våra hem, deras särskilda egenskaper och inte minst hur du sköter om dem för att de ska skänka glädje så länge som möjligt.
För att få mesta möjliga glädje av julens blommor och växter, tänk på följande:
Välj kraftiga exemplar med många knoppar i affären. Det lönar sig att betala lite extra, pris och kvalitet brukar hänga ihop.
Ställ aldrig en nyinköpt växt direkt i rumstemperatur.
Den behöver acklimatisera sig, så låt den stå på ett svalt ställe innan den tas in. Det gäller också julgranen och granriset!
Lökväxter som hyacinter och amaryllis ska ha mycket vatten när blomman kommer fram. Låter du dem stå svalt över natten håller de extra länge.
Det är vackert att täcka jorden med mossa när man planterat lökväxter. Mossan hjälper dessutom till att hålla jorden fuktig.
Amaryllis
Latin: Hippeastrum
En riktigt ståtlig blomma som finns i både röd och vit variant men även som rosa.
Skötselråd krukväxt
Lökarna planteras i slutet av oktober, Välj stora, kraftiga lökar. På nyinköpta lökar blötläggs rötterna först några timmar och planteras sedan så att löken sticker upp till hälften ur jorden. Vattna och ställ svalt tills stängeln börjar komma upp, då ställs växten fram i ljuset. Vattna sparsamt, annars blir stängeln för lång, tills blomman börjar synas. Om stängeln blir hög kan den lätt brytas, så det kan vara bra att stödja den. När den blommat färdigt ställs den på ett svalt ställe, och stängeln klipps av när den vissnat helt. Näringen från den vissnande stängeln återgår till löken.
Återuppväcka en amaryllislök
Ta bort torra rötter från löken.
Sätt löken över ett glas vatten men låt inte själva löken nudda vattenytan, låt stå gärna i ett dygn.
Välj kruka med utgångspunkt från lökens storlek. Det ska vara högst två fingrars mellanrum mellan kruka och lök. En trång kruka sägs skynda på rotutvecklingen medan en för stor kruka kan leda till att rötterna ruttnar bort.
Sätt ner löken i jord så att ca 1/3-del av löken sitter i jord och resten sticker upp ovan jord.
Ställ krukan i vatten och låt dra i ca 10 minuter, men undvik att löken nås av vattnet.
Placera sedan krukan över ett varmt element för att snabbare väcka löken till liv.
Undvik vattning i två veckor för att sedan bara vattna var 10:e dag.
Skötselråd snittblomma
Du kan också köpa amaryllis som snittblomma. Den är mycket hållbar och blommar i flera veckor. Sätt en gummisnodd runt stjälkens nederkant så att den inte rullar upp sig.
Bra att veta
Amaryllisen innehåller ämnen som har irriterande egenskaper, både växten och löken. Dock finns inga allvarliga förgiftningar kända hos människor. Kontakta Giftinformationscentralen för att kontrollera risken om mer än ett par tuggor av en lök eller stor del andra växtdelar förtärts.
Azalea
Latin: Rhododendron Simsii
Vår rumsazalea är från början en buske som kommit hit från Asien. Den har genom tiderna förädlats och slutligen har den fått det utseende vi är vana vid idag. Den finns i olika färger; vit, rosa, röd, violett eller tvåfärgad.
Skötselråd krukväxt
Det är viktigt att man köper en azalea med stora, färgvisande knoppar och gärna några utslagna blommor. Gröna knoppar slår sällan ut.
Azalean får aldrig torka ut, det är mycket viktigt. Sänk ned hela krukan i en hink med vatten och ta upp den när det slutar bubbla. Men om azalean är planterad i en plastkruka ska man se upp med att det inte blir för mycket vatten, vattna hellre rikligt varje dag, 1-1,5 dl åt gången.
När azaleans blommor har slagit ut kan den placeras var som helst i rummet, gärna där det är ljust. Den är känslig för temperaturväxlingar så ett element eller soligt fönster är inte lämpligt för denna blomma.
Efter att azalean blommat ut kan den planteras ut på en halvskuggig plats i trädgården. Den lagrar energi under sommaren och har man tur kan den börja blomma igen, men kom ihåg att ta in den före frosten.
Bra att veta
Azelean innehåller liknande ämnen som rododendron. Den är inte giftig men kan ändå ge viss påverkan vid förtäring. Är du tveksam kontakta Giftinformationscentralen.
Cyklamen
Latin: Cyclamen persicum
Det här är den perfekta blomman att julsmycka uteplatsen med, för ju svalare, desto bättre trivs den. Den klarar temperaturer ner till 0° utan problem.
Blomman finns i handeln mellan augusti och december. När du köper en cyklamen ska den ha många välutvecklade blommor, vilka står rakt upp, samt ett rikligt och tätt bladverk.
Skötsel krukväxt
Cyklamen tycker om att stå ljust och får aldrig torka ut. Bäst är att vattna regelbundet och då helst se till att växten får vatten underifrån.
När blad och blommor vissnat rycks dessa bort. Försök att inte lämna kvar för mycket av stängeln eftersom den blomsaft som sipprar ut är en grogrund för sjukdomar.
Gödsla inte växten för mycket då bladverket blir för kraftigt för fort. Lagom gödsling under hösten, ungefär en gång per vecka. Gör uppehåll under vintern och börja igen i februari/mars.
Skulle växten angripas av skadedjur finns inte mycket mer att göra än att kasta den.
Bra att veta
Cyklamen innehåller ämnet cyklamin, som ger magbesvär. Kontakta Giftinformationscentralen för att kontrollera risken om rot eller stor mängd andra växtdelar har förtärts.
Julstjärna
Latin: Euphorbia pulcherrima
Inte förrän 1950-talet dyker julstjärnan upp i Sverige. Då har den gjort en lång resa i både rum och tid. Den var helig enligt aztekerna då den sades ha fått sin röda färg från en gudinna som dött av brustet hjärta. Men på 1830-talet lyckades den amerikanske diplomaten Ponsetti smuggla ut några sticklingar från Mexiko till Amerika. Men det är inte förrän tyska förädlare fick upp ögonen för julstjärnan som den så småningom kommer till Sverige. Den finns att köpa under november och december och är något av en slit-och-slängblomma.
Julstjärnan är en krukväxt och finns såväl som minivariant som stor buske. I Sverige är den vanligast som en enstammig krukväxt i våra fönster, gärna röd till färgen. Men även vit och rosa har viss popularitet.
Skötsel krukväxt
Dess känslighet för drag och temperaturer under 12° gör att den lätt tappar bladen, tänk på det vid hemtransport i kallt väder. Likaså om den står för mörkt, exempelvis inne i ett rum, den klarar det men livstiden förkortas något. Låt torka upp mellan vattningarna, eftersom för mycket vatten gör att risken för bladfall ökar.
Bra att veta
Växten räknas inte till de giftiga, men växtsaften kan ge upphov till irritation i mun och svalg, samt magbesvär. Om någon fått i sig någon del av blomman, ge lite dryck. Kontakta Giftinformationscentralen vid frågor.
Mistel
Latin: Viscum album
Misteln är Västmanlands landskapsblomma. Häng upp en kvist i en dörröppning och vänta på den utvalda… Här ska det kyssas. En sed som till Sverige från England, där den kan spåras tillbaka ända förra årtusendets början.
I Sverige är misteln fridlyst och finns vildväxande i Småland och Östergötland samt runt Mälaren. Den tillhör familjen Viscaceae, varav de flesta arterna av totalt 1400 finns vildväxande i tropikerna.
Mistelns egenskap att hålla sig grön året om gjorde att människorna förr gav den övernaturliga egenskaper. Men den har även ett förflutet inom medicinen där den användes vid försök att bota epilepsi och som blodtryckssänkande preparat. Så sent som på 1970-talet användes den vid försök att bota cancer och ingår idag i preparatet Iscador, vilket klassas som läkemedel i Tyskland.
Seden att kyssas under misteln kring juletid är troligen engelsk. Väldigt tidigt beskrivs de keltiska druiderna av historikern Plinius den äldre (ca år 23-79) hur, när de plockade misteln, la vita dukar på marken så att mistelns magiska kraft inte skulle gå förlorad när den kom i kontakt med marken. Därefter användes misteln vid speciella offer och också hängdes upp i dörröppningar som en fruktbarhetssymbol och för att skydda hemmet från onda krafter.
Under 1700-talet förbjöds seden av kyrkan men fick en pånyttfödelse under 1800-talets viktorianska England, då det pryda samhället kunder kontrollera kyssandet om det skedde mer offentligt. Det var också vid den här tiden som misteln blev en av julens traditioner. Viktorianerna var måna om att julens budskap om kärlek och vänskap skulle råda, och därför accepterades misteln som en av traditionerna trots att den saknade kristen förankring.
Skötselråd
Om du duschar den håller den sig fräsch längre.
Bra att veta
Växten innehåller viscotoxiner som har irriterande egenskaper. Symtomen är magbesvär. Kontakta Giftinformationscentralen för att kontrollera risken om fler än 5 bär eller andra växtdelar har förtärts.
Ardisia
Latin:Ardisia crenata
Kallas också danskt julträd och är en vedartad krukväxt. Bladen är blankt mörkgröna och den har röda bär, som påminner om lingon.
Skötselråd
Vintertid vill ardisian ha det svalt, gärna omkring 12-15°. Om den placeras för varmt kan bären skrumpna. Vattnas sparsamt under vintermånaderna.
Bra att veta
Växtens bär är sannolikt inte giftiga, inga kända förgiftningar finns. Är du ändå tveksam om någon fått i sig några bär, kontakta Giftinformationscentralen.
Begonia
Latin: Begonia x chiemantha
Begonian finns i flera olika varianter. Till jul säljs julbegonian, chiemanta betyder vinterblommande. Den finns i färgerna rosa, vit och röd.
Den var en mycket populär blomma från 1920-talet och ända fram till 1960-talet. Då började hemmen bli varmare och luften torrare, vilket begonian inte klarade av. De julbegonior som odlas idag är tåligare för inomhusklimatet.
Skötselråd
Eftersom den är ganska tålig klarar den av en något svalare placering, gärna ljust men inte direkt solljus. Vattna på fatet, men inte för mycket, då börjar den hänga med bladen. Låt torka upp något mellan vattningarna. Plocka bort vissna blommor efterhand så håller den längre.
Bra att veta
Växten är ofarlig. Är du ändå tveksam om någon fått i sig några tuggor av växten, kontakta Giftinformationscentralen.
Hyacint
Latin: Hyacinthus orientalis
Hyacinten härstammar från mindre Asien där den odlades så tidigt som under vår medeltid. Efter sin ankomst till Europa blev den Madame Pompadours favoritblomma och steg därför snabbt i popularitet. I Holland fanns under 1700-talet över 2000 sorter att välja bland!
Skötselråd
Vattna sparsamt eftersom mycket av det vatten som knoppen behöver för sin utveckling redan finns i löken. När blomman har utvecklats behöver man vattna regelbundet, men låta jorden torka ut mellan vattningarna.
Hyacinter i glas
Köp hyacintlökar som är fasta och fina. Välj särskilda hyacintglas eller andra vackra glas och fyll dem med vatten. Gör en ram av kvistar som löken kan vila på om den ramlar ner i vattnet.
Vattnet ska nå upp till löken. Placera glaset mörkt och svalt. När löken börjar visa tecken på liv tar du fram den i ljuset. Det tar ganska lång tid, 10-12 veckor. Det går också att fuska; köp hyacinter i jord, spola av den från rötterna, och placera dem sedan i glas!
Doften
En del personer har svårt med doften från hyacinter. Fråga hos din blomsterhandel för att få veta vilken sort som kan vara bäst lämpad.
Bra att veta
Växten och speciellt löken innehåller ämnen som har irriterande egenskaper. Symtomen är magbesvär. Om någon fått i sig delar av lök eller andra växtdelar kontakta Giftinformationscentralen för att kontrollera risken.
Julros
Latin: Helleborus niger
En riktig kämpe är den här vackra växten. Bladen är gröna året om och blommorna kämpar sig upp genom såväl frusen mark som snö. Eftersom den från början är en uteväxt trivs den där det är svalt om man väljer att ta in den inomhus.
Skötsel krukväxt
Ställ den ljust och svalt, då blommar den länge, gärna i uterum eller inglasad balkong. Vattna jämnt och lagom.
Skötsel snittblomma
Som snittblomma kan den ha svårt att dra vatten, därför är det viktigt att ge den ett långt snitt och ganska varmt vatten, ibland krävs upp tilll 50°. En sval placering gör att blommorna håller längre.
Visste du att
Julrosen är släkt med en av de vanligaste blommorna i de svenska skogarna, nämligen vitsippan. Julrosen och vitsippan tillhör samma familj och har likheter i blommornas struktur t.ex. att de saknar kronblad och istället har färgstarka foderblad.
Bra att veta
Växten innehåller bl a ämnet protoanemonin, som är irriterande. Förgiftningar är dock mycket ovanliga hos människor. Symtomen är sveda i mun och svalg samt magbesvär. Vid förtäring, ge lite dryck, samt kontrollera risken hos Giftinformationscentralen.
Järnek
Latin: Ilex aquifolium
Järnek passar bra att göra kransar av, men använd handskar!
Järneken dyker upp som julblomma i Sverige är så tidigt som på 1890-talet. Fortfarande idag är den en populär julblomma och finns att köpa i knippor eller kruka. För att trivas ska den ha mycket ljus och vatten. På våren kan krukväxten planteras ut i trädgården.
Järneken finns i storlekar allt ifrån en liten buske till ett träd. Växtens krona blir allt emellan 5 och 15 meter i omfång. Den föredrar ett varmare klimat och är inte särskilt vanligt förekommande i Sverige, i vilt tillstånd. I Sverige odlas den i de södra delarna och kan ibland påträffas i förvildad i Skåne. Växten finns att köpa under perioden oktober och december, när grenarna fått de vackra röda bären.
Skötselråd krukväxt
Växten kräver Jämn fuktighet och gärna svalt under natten.
Skötselråd snittblomma
Vattnet bör hålla omkring 40 grader och grenarna snittas på diagonalen innan de sätts ner i vatten. Tag bort alla blad som riskerar att hamna under vatten och byt vatten regelbundet. Grenarna håller ungefär en månad.
Bra att veta
Järnekens bär är giftiga. Symtomen är magbesvär. Kontakta Giftinformationscentralen för att kontrollera risken om mer är 10 bär har förtärts.
Tazett
Latin: Narcissus papyraceus
Denna späda blomma finns både som krukväxt och som snittblomma. Den tillhör familjen azaleaväxter och räknas till de giftiga växterna. Den finns i handeln mellan november och april. När blomman har blommat ut kastas löken.
Tazetten trivs där det är ljust och svalt.
Skötsel krukväxt
Vattna sparsamt men se till att jorden hålls fuktig. Om jorden blir alltför blöt kan löken ruttna. Löken planteras i jord eller sand, i slutet av november. Täck inte lökarna helt, utan låt spetsen vara bar. Ställ dem ljust så gror lökarna snabbt, det tar ca tre veckor.
Skötsel snittblomma
Vattnets temperatur bör vara 20°. Snitta stjälkarna och skölj noga innan tazetten blandas med andra snittblommor i samma vas. Tillsätt gärna lite växtnäring eller ett specialmedel som neutraliserar växtens giftsaft. Hållbarheten i vas är sig mellan tre och sex dagar.
Att tänka på
Tazettens doft är stark och kan upplevas som besvärande av allergiker. Såväl blomman som löken är giftig. Symtomen är magbesvär. Kontakta Giftinformationscentralen för att kontrollera risken vid förtäring.