FiraJul.nu är Sveriges mest omfattande webbplats om julen.

Här finns allt för julen: julens traditioner, recept, pyssel, reportage, julens trender och Sveriges största samling av julmarknader.

Tanken på en webbplats om julen föddes inför julen 2004. Då började arbetet med att bygga upp en webbplats och samla information till den. Sedan starten har vi bytt utseende några gånger men tror att vi har hittat en bra form inför julen 2009, och det är i sin nya kostym som du ser webbplatsen idag.

FiraJul.nu drivs av Agnes Hedberg, som också driver mediabyrån Wera Media i Linköping. Tillsammans med frilansare och andra intresserade fylls webbplatsen på med ny information hela tiden. Vi har genom åren haft över 500.000 besökare och får ständigt brev om hur uppskattat innehållet hos oss är.

Vill du veta mer, inleda ett samarbete eller saknar någon information? Kontakta oss!

Om FiraJul.nu
måndag 12 november 2018
  • Öka texttorlek
  • Återställ textstorlek
  • Minska textstorlek
     Startsida Planera för en jul utan stress

Planera för en jul utan stress

Lite smart planering, då och då i lagom stora doser kan vara svaret på hur du kan få din drömjul. Den där julen då allt bara fungerar och då du inte sitter och flåsar av utmattning i ett hörn när julafton äntligen står för dörren. Följ dessa enkla tips och hitta på egna utmed vägen och vi lovar att du kommer att bli nöjd!

Ladda ner och skriv ut planeringsschemat i fickformat här.

I slutet av november/början av december

Hela familjen
Dags för nytt familjeråd. Vad ska ni ha på julbordet? Planera mat och dryck tillsammans.

Grundhandla varor som håller sig länge och kanske är tunga att släpa hem, så som dryck. Glöm inte adventskalender till barnen.

Börja laga julmat. Lite i taget, då och då, frys in och pricka av på listan. Sillen mår inte dåligt av att stå ett par veckor i lagen och rödkålen smakar lika god när den har varit fryst.

Du vet nu hur det ser ut på julpyntsfronten, men om barnen vill göra eget så är det rätt tid för det nu. Låt dem pyssla en dag med det, men se till att det blir gjort innan storstädningen.

Leta fram krukor till julblommorna. Någon kruka som saknas eller är trasig? Då har du tid att handla en ny eller laga.

Grovstäda. Plocka undan alla högar med papper, gå iväg med returglas och pappersinsamling. Gör en eller två lite större saker i hemmet, kanske skura ugnen och bakom badkaret. Inte mer.

Du själv
Gå igenom dina kläder. Vill du handla något nytt? Du hinner beställa på postorder till och med och få det levererat innan jul. Kanske en och annan julklapp kan komma med i beställningen. Har du redan kläder? Se till att de är rena och strukna. Blir de skrynkliga i garderoben är det bara att hänga ut dem en stund så blir de släta i den fuktiga vinterluften.


I mitten av december

Hela familjen
Dags att storhandla. Låt endast en person åka iväg och handla. En vuxen får hoppa över middagen en kväll till förmån för att åka och handla i lugn och ro.

Storstäda. Nu är det allvar. Ut med barnen och sätt skurborste och fönsterskrapor i händerna på övriga vuxna medlemmar av familjen.

Posta alla julkort.

Slå in paket och sätt etiketter på dem direkt. Lacka och rimma bäst du orkar.

Se över vad som behöver film och batterier. Videoband till julens alla favoriter och batterier till kameran.

Fortsätt laga julmat och pricka av på listan. Lyssna gärna på julmusik och smutta glögg under tiden, det gör det hela trivsammare.

Bjud in vänner och bekanta till ett glöggfika. Under julen försvinner ju alla in i sin familjevrå och då kan det vara trevligt att träffas lite innan och skratta bort en stund.

Du själv
Sätt dig ner en stund och beröm dig själv för att du så framgångrikt undviker julhetsen. Läs en inspirerande jultidning och fundera på hur du vill att granen ska vara klädd i år.


En vecka före jul

Hela familjen
Grava laxen, den håller fram till jul.

Ta en lördag eller söndag till att i dagsljus välja ut en gran. Tinga en hos försäljaren om du inte har möjlighet att förvara den utomhus ett par dagar till. Annars kan du ha den på balkongen/utanför dörren ännu ett par dagar.

Köp julblommorna du vill ha.

Köp mistel och sätt upp. Provpussas under den en stund.

Gå igenom julporslinet. Finns det servetter så det räcker till både middagen och kaffet?

Gör julgodiset och göm det!

Gör lite mer julgodis och göm det bättre än det förra.

Du själv
Gå till frisören, eller vad du nu bokade.

Ta ett hett bad och skrubba bort alla sorger och besvär.


Dan före dan

Hela familjen
Om du inte redan har gjort det, köp gran! Annars, ta in granen och klä den.

Ta fram mat ur frysen.

Du kan redan nu sätta skinkan i ugnen, om du inte föredrar att göra det imorgon bitti.

Duka julbordet med duk, tallrikar, glas och servetter. Diska eller torka sådant som behöver en uppfräschning.

Ta en sista koll på julklapparna.

Du själv
Fixa händerna och naglarna, de behöver det efter allt skrubbande och skurande.

Kolla kläderna, häng eventuellt ut dem på vädring.

Mys med nära och kära och njut lugnet före stormen.

Gå och lägg dig i tid!