FiraJul.nu är Sveriges mest omfattande webbplats om julen.

Här finns allt för julen: julens traditioner, recept, pyssel, reportage, julens trender och Sveriges största samling av julmarknader.

Tanken på en webbplats om julen föddes inför julen 2004. Då började arbetet med att bygga upp en webbplats och samla information till den. Sedan starten har vi bytt utseende några gånger men tror att vi har hittat en bra form inför julen 2009, och det är i sin nya kostym som du ser webbplatsen idag.

FiraJul.nu drivs av Agnes Hedberg, som också driver mediabyrån Wera Media i Linköping. Tillsammans med frilansare och andra intresserade fylls webbplatsen på med ny information hela tiden. Vi har genom åren haft över 500.000 besökare och får ständigt brev om hur uppskattat innehållet hos oss är.

Vill du veta mer, inleda ett samarbete eller saknar någon information? Kontakta oss!

Om FiraJul.nu
tisdag 28 mars 2017
  • Öka texttorlek
  • Återställ textstorlek
  • Minska textstorlek
     Startsida Mat och dryck Julbak Saffransbröd
PDF Skriv ut Skicka sidan
Användarbetyg: / 2
DåligtBra 

Saffransbröd

ca 60-75 st

Du behöver
150 gram smör eller margarin
5 dl mjölk
1 ägg (för en pösigare deg)
50 gram jäst
1 gram saffran
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
ca 14-17 dl vetemjöl

Till pensling och garnering:
1 ägg
russin

Gör så här
Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt blandningen svalna till 37°. Smula ner jästen i vätskan så den löser sig. Blanda degspadet med saffran, salt, socker, ägget och större delen av mjölet.

Arbeta degen smidig tills den släpper bunken. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Strö över lite mjöl, täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1-2 timmar.

Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda så att degen blir lätt och smidig.

Baka ut till bullar eller längder. Lägg på smord plåt och låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och garnera med russin. Tryck ner russinen ordentligt annars poppar de upp under gräddningen.

Grädda mitt i ugnen, bullar 5-10 minuter och längder 15-20 minuter.