FiraJul.nu är Sveriges mest omfattande webbplats om julen.

Här finns allt för julen: julens traditioner, recept, pyssel, reportage, julens trender och Sveriges största samling av julmarknader.

Tanken på en webbplats om julen föddes inför julen 2004. Då började arbetet med att bygga upp en webbplats och samla information till den. Sedan starten har vi bytt utseende några gånger men tror att vi har hittat en bra form inför julen 2009, och det är i sin nya kostym som du ser webbplatsen idag.

FiraJul.nu drivs av Agnes Hedberg, som också driver mediabyrån Wera Media i Linköping. Tillsammans med frilansare och andra intresserade fylls webbplatsen på med ny information hela tiden. Vi har genom åren haft över 500.000 besökare och får ständigt brev om hur uppskattat innehållet hos oss är.

Vill du veta mer, inleda ett samarbete eller saknar någon information? Kontakta oss!

Om FiraJul.nu
söndag 21 oktober 2018
  • Öka texttorlek
  • Återställ textstorlek
  • Minska textstorlek
     Startsida Mat och dryck Julbak Mandelformar
PDF Skriv ut Skicka sidan
Användarbetyg: / 0
DåligtBra 

Mandelformar

ca 75 små runda eller 50 större ovala eller 3 stora ovala mandelformar

Du behöver
2 dl (ca 125 gram) sötmandel + 1 dl socker

eller

250 gram mandelmassa

och

4 dl vetemjöl
200 gram margarin eller smör
1 litet ägg

Gör så här
Mal mandeln. Den kan vara oskalad eller skalad. Med skalet kvar blir formarna mörkare men får mer smak.

Lägg mjölet i en skål eller i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning och lägg i mandel och socker eller riv mandelmassan direkt i den. Lägg i fettet i bitar. Finfördela fettet med en kniv. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg. Använd gärna matberedare, men mal mandeln eller riv mandelmassan först. Låt degen vila övertäckt i kylskåp minst 30 minuter.

Små mandelformar: Rulla ut degen i längder och dela dem i bitar. Tryck ut dem i runda eller ovala veckade formar, de behöver inte smörjas. Grädda på plåt i mitten av ugnen 8-10 minuter. Stjälp upp formarna medan de är varma.

Stora mandelformar: Använd pajform, bakform med löstagbara kanter eller låga vida aluminiumformar. Dela degen i tre delar. Tryck ut degen i formen så att den täcker botten och kanter. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.

Fyll formarna med bär eller sylt och glass eller vispad grädde strax före serveringen. Pensla ev kakbotten med smält blockchoklad så mjuknar inte kakan av fyllningen.