FiraJul.nu är Sveriges mest omfattande webbplats om julen.

Här finns allt för julen: julens traditioner, recept, pyssel, reportage, julens trender och Sveriges största samling av julmarknader.

Tanken på en webbplats om julen föddes inför julen 2004. Då började arbetet med att bygga upp en webbplats och samla information till den. Sedan starten har vi bytt utseende några gånger men tror att vi har hittat en bra form inför julen 2009, och det är i sin nya kostym som du ser webbplatsen idag.

FiraJul.nu drivs av Agnes Hedberg, som också driver mediabyrån Wera Media i Linköping. Tillsammans med frilansare och andra intresserade fylls webbplatsen på med ny information hela tiden. Vi har genom åren haft över 500.000 besökare och får ständigt brev om hur uppskattat innehållet hos oss är.

Vill du veta mer, inleda ett samarbete eller saknar någon information? Kontakta oss!

Om FiraJul.nu
söndag 21 oktober 2018
  • Öka texttorlek
  • Återställ textstorlek
  • Minska textstorlek
     Startsida Mat och dryck Julbak Mormors pepparkakor
PDF Skriv ut Skicka sidan
Användarbetyg: / 0
DåligtBra 

Mormors pepparkakor

Du behöver
350 g rumsvarmt smör
200 g brun farin
200 g socker
3 dl grädde
3 dl sirap
1 msk kanel
1 msk mald ingefära
1 msk mald nejlikor
2 msk bikarbonat
1,3kg vetemjöl

Gör så här
Blanda smör, brun farin, socker, grädde och sirap. Blanda kryddorna och tillsätt dem till degvätskan. Tillsätt mjölet portionsvis och arbeta in mjölet innan nästa portions hälls i.

Täck degen med lite mjöl och lägg en handduk eller plastfilm över bunken så att inte degen torkar ut. Låt sedan degen stå på ett svalt ställe i några dagar (gärna 4-5 dagar). I kylskåp eller utomhus om temperaturen tillåter det.

Ta fram degen och skär ut så mycket deg som du kan hinna baka ut på några minuter. Låt resten av degen stå svalt tills nästa del skärs ut, på så vis blir degen inte så kladdig och svårjobbad.

Sätt ugnen på 200 grader.

Grädda pepparkakorna mitt i ugnen ca 7-8 min (beroende på tjocklek och typ av ugn). När de börjar bli brända har det gått för lång tid, justera tiden efter just din ugn.