FiraJul.nu är Sveriges mest omfattande webbplats om julen.

Här finns allt för julen: julens traditioner, recept, pyssel, reportage, julens trender och Sveriges största samling av julmarknader.

Tanken på en webbplats om julen föddes inför julen 2004. Då började arbetet med att bygga upp en webbplats och samla information till den. Sedan starten har vi bytt utseende några gånger men tror att vi har hittat en bra form inför julen 2009, och det är i sin nya kostym som du ser webbplatsen idag.

FiraJul.nu drivs av Agnes Hedberg, som också driver mediabyrån Wera Media i Linköping. Tillsammans med frilansare och andra intresserade fylls webbplatsen på med ny information hela tiden. Vi har genom åren haft över 500.000 besökare och får ständigt brev om hur uppskattat innehållet hos oss är.

Vill du veta mer, inleda ett samarbete eller saknar någon information? Kontakta oss!

Om FiraJul.nu
onsdag 26 april 2017
  • Öka texttorlek
  • Återställ textstorlek
  • Minska textstorlek
     Startsida Mat och dryck Julbak Pepparkakor
PDF Skriv ut Skicka sidan
Användarbetyg: / 3
DåligtBra 

Pepparkakor

ca 125 st

PepparkakorDu behöver
2 1/2 dl brun farin
3/4 dl ljus sirap
3/4 dl vatten
150 g smör eller margarin
1 msk kanel (malen)
1 msk ingefära (malen)
1 tsk kryddnejlikor (malda)
8 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bikarbonat

Gör så här
Blanda farinsockret, sirapen och vattnet i en kastrull, låt blandningen koka upp. Lägg i matfettet och låt det smälta och tillsätt kryddorna.
Låt massan kallna utan omrörning. Rör i bikarbonaten och 6-7 dl av mjölet. Resten av mjölet används till utbakning.

Linda in degen i plastfolie. Låt den stå kallt till nästa dag.

Sätt ugnen på 175°C. Arbeta degen smidig på mjölat bord. Knåda ev in resten av mjölet.

Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med mått. Lägg dem på smord plåt eller på bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C, 6-8 min.

Låt kakorna svalna på plåten.

Förvaras i burk i rumstemperatur eller i frys.

ALLERGIER? Vid laktosintolerans: Byt smöret mot mjölkfritt margarin. Vid glutenintolerans: Byt vetemjölet mot 9-10 dl fin glutenfri mix samt tillsätt 1 ägg.