FiraJul.nu är Sveriges mest omfattande webbplats om julen.

Här finns allt för julen: julens traditioner, recept, pyssel, reportage, julens trender och Sveriges största samling av julmarknader.

Tanken på en webbplats om julen föddes inför julen 2004. Då började arbetet med att bygga upp en webbplats och samla information till den. Sedan starten har vi bytt utseende några gånger men tror att vi har hittat en bra form inför julen 2009, och det är i sin nya kostym som du ser webbplatsen idag.

FiraJul.nu drivs av Agnes Hedberg, som också driver mediabyrån Wera Media i Linköping. Tillsammans med frilansare och andra intresserade fylls webbplatsen på med ny information hela tiden. Vi har genom åren haft över 500.000 besökare och får ständigt brev om hur uppskattat innehållet hos oss är.

Vill du veta mer, inleda ett samarbete eller saknar någon information? Kontakta oss!

Om FiraJul.nu
måndag 12 november 2018
  • Öka texttorlek
  • Återställ textstorlek
  • Minska textstorlek
     Startsida Lättläst Jultomten

Jultomten

Traditionen med att jultomten kommer med julklapparna på julafton den 24 december kommer från början från Europa. Det började man med omkring år 1860.

Den svenska konstnären Jenny Nyström var först med att rita och måla tomtar i röd rock.

Från början målade Jenny Nyström en annan sorts tomtar. Dessa tomtar var små och bodde på en bondgård. De såg till att djuren hade det bra och att gården skyddades mot ondska.

Så när Jenny Nyström började måla jultomten blev han en blandning av tomten från Europa och den svenska gårdstomten.