FiraJul.nu är Sveriges mest omfattande webbplats om julen.

Här finns allt för julen: julens traditioner, recept, pyssel, reportage, julens trender och Sveriges största samling av julmarknader.

Tanken på en webbplats om julen föddes inför julen 2004. Då började arbetet med att bygga upp en webbplats och samla information till den. Sedan starten har vi bytt utseende några gånger men tror att vi har hittat en bra form inför julen 2009, och det är i sin nya kostym som du ser webbplatsen idag.

FiraJul.nu drivs av Agnes Hedberg, som också driver mediabyrån Wera Media i Linköping. Tillsammans med frilansare och andra intresserade fylls webbplatsen på med ny information hela tiden. Vi har genom åren haft över 500.000 besökare och får ständigt brev om hur uppskattat innehållet hos oss är.

Vill du veta mer, inleda ett samarbete eller saknar någon information? Kontakta oss!

Om FiraJul.nu
måndag 12 november 2018
  • Öka texttorlek
  • Återställ textstorlek
  • Minska textstorlek
     Startsida Lättläst Julstöket

Julstöket

Ordet att stöka är ett annat ord för att jobba, städa, syssla eller pyssla.

Att julstöka innebär att göra allt det som behöver vara klart till julen.

Förr i tiden, då Sverige till större delen ett bondesamhälle, var julstöket lite annorlunda än det är i dag.

På böndernas tid lagade man all maten själv, slaktade djur på gården, och gjorde både mat och annat av dem. Man tog hand om allt kött. Fettet från djuren, också kallat talg, användes för att göra ljus av. Detta var innan man hade elektricitet i husen, så ljusen var väldigt viktiga.

Att stöpa ljus är en gammal tradition och tar lång tid. Detta gjordes av kvinnorna i huset och man trodde att om människorna i huset var glada den dagen som man stöpte ljus, då skulle ljusen brinna ner helt.

Man gjorde sitt eget öl, detta skulle göras den 9 december, dagen då Anna har namnsdag, så man sa "på Anna-dagen".

Lutfisken är den torkade vita fisk som fortfarande finns på julborden i svenska hem. Denna fisk skulle också göras iordning på Anna-dagen.

Sedan skulle det också bakas. Då gjorde man stora degar eftersom brödet som bakades skulle räcka länge.

Till sist städades hela huset och allt gjordes fint så att familjen kunde fira jul i lugn och ro.