FiraJul.nu är Sveriges mest omfattande webbplats om julen.

Här finns allt för julen: julens traditioner, recept, pyssel, reportage, julens trender och Sveriges största samling av julmarknader.

Tanken på en webbplats om julen föddes inför julen 2004. Då började arbetet med att bygga upp en webbplats och samla information till den. Sedan starten har vi bytt utseende några gånger men tror att vi har hittat en bra form inför julen 2009, och det är i sin nya kostym som du ser webbplatsen idag.

FiraJul.nu drivs av Agnes Hedberg, som också driver mediabyrån Wera Media i Linköping. Tillsammans med frilansare och andra intresserade fylls webbplatsen på med ny information hela tiden. Vi har genom åren haft över 500.000 besökare och får ständigt brev om hur uppskattat innehållet hos oss är.

Vill du veta mer, inleda ett samarbete eller saknar någon information? Kontakta oss!

Om FiraJul.nu
söndag 21 oktober 2018
  • Öka texttorlek
  • Återställ textstorlek
  • Minska textstorlek
     Startsida Kronblom som julkalender i tv

Kronblom som julkalender i tv

I en röd stuga ute på landet bor Kronblom med hustrun Malin. Till familjen hör en katt och så svärmor, vars besök Kronblom inte alls ser fram emot. Kronbloms har det rätt knapert med pengar mest hela tiden. Större delen av tiden tillbringar Kronblom på sofflocket där han försöker komma på olika sätt att tjäna pengar utan att anstränga sig det minsta. Uppfinningsrikedomen har inga gränser men ofta slutar det hela med ganska dråpligt.

Många är de som följer figuren Kronbloms äventyr i serietidningen 91:an. Under hösten 2009 startades en namninsamling för att SVT ska låta Kronblom bli en julkalender som sänds i tv.


En av entusiasterna bakom att Kronblom ska få en egen julkalender är Karl-Johan Johansson, skribent på 91:ans inofficiella webbplats.

– Under de senaste åren har vi sett en hel del rymd-/science-fiction-inspirerade teman. Vi har förslagsvis förra årets "Skägget i brevlådan" och den aktuella "Supersnälla Silversara och Stålhenrik" men nu kan det vara dags med ett lite mer "juligare" tema, menar Karl-Johan Johansson.

Elof Persson grundade seriefiguren Kronblom redan 1928. Sonen Gunnar tog över och idag är det han tillsammans med sin son Jonas som tecknar den klurige farbrorns förehavanden.

– Det skulle vara trevligt att se Kronblom i en julkalender, säger Jonas Persson och fortsätter:

– Kronblom är genuint svensk och det finns mängder av berättelser att bygga avsnitt på.

Jonas Persson tror också att det skulle kunna bli en fin och stämningsfull julkalender, något han själv har saknat många gånger i de senaste årens julkalendrar i tv.

Karl-Johan Johansson och många med honom samlar därför in namn på webbplatsen namninsamling.com, för att sedan uppvakta SVT med. Vem vet, kanske får vi se den late men fiffige mannen i tv-rutan kring jultid inom snar framtid.

– Kronblom är en figur som både barn och vuxna tycker om, barnen skrattar för att han ser lite rolig ut och de vuxna kan många gånger identifiera sig med honom, avslutar Jonas Persson.