FiraJul.nu är Sveriges mest omfattande webbplats om julen.

Här finns allt för julen: julens traditioner, recept, pyssel, reportage, julens trender och Sveriges största samling av julmarknader.

Tanken på en webbplats om julen föddes inför julen 2004. Då började arbetet med att bygga upp en webbplats och samla information till den. Sedan starten har vi bytt utseende några gånger men tror att vi har hittat en bra form inför julen 2009, och det är i sin nya kostym som du ser webbplatsen idag.

FiraJul.nu drivs av Agnes Hedberg, som också driver mediabyrån Wera Media i Linköping. Tillsammans med frilansare och andra intresserade fylls webbplatsen på med ny information hela tiden. Vi har genom åren haft över 500.000 besökare och får ständigt brev om hur uppskattat innehållet hos oss är.

Vill du veta mer, inleda ett samarbete eller saknar någon information? Kontakta oss!

Om FiraJul.nu
måndag 12 november 2018
  • Öka texttorlek
  • Återställ textstorlek
  • Minska textstorlek
     Startsida Julens traditioner Tjugondedag Knut

Knut kör julen ut

7:e januari – första vardagen efter julhelgerna är den ursprungliga knutsdagen. I Danmark firas Knut fortfarande den 7 januari. Just det datumet går tillbaka ända till julen år 1130.  Då mördades den danske kungaättlingen Knut Lavard av sin kusin Magnus. Magnus stod närmare tronen och ville stoppa Knuts ambitioner att ta över kungamakten.

Enligt traditionen höll Magnus på julefriden och väntade därför till den 7 januari då de heliga tolv juldagarna var över. Knuts son Valdemar blev så småningom kung av Danmark. Han lyckades då övertala påven att helgonförklara Knut.

13 januari - Tjugondedag Knut. I Sverige har knutsdagen flyttats fram en vecka. Varför det blivit så vet forskarna inte riktigt men sedan slutet av 1600-talet har knutsdagen  förlagts till 13 januari och på det sättet förlängdes julfirandet med en efterfest.


Det finns många olika varianter på vad folk gjorde på Knutsdagen runt om i landet. Julgransplundring, julgransskakning, Knutsbal, maskerader eller bara upptåg med utklädda Knutsgubbar.

Med ansiktena dolda bakom masker och kvasten i högsta hugg kunde Knutsgubbarna gå från gård till gård och sopa julen ut samtidigt som de tiggde mat och dryck. Lite grand som påskkärringar och påskgubbar går runt och tigger godis eller som i våra dagar Halloweenfirandets Trick or Treat.

Tjugondedag Knut blev en festdag när resten av julmaten och allt julöl skulle ta slut. Det var en markering att nu var vardagen definitivt här. Julens lata dagar med mycket och fet mat var över för den här gången.

Firar du Knut? Här på Fira jul.nu vill vi gärna veta mer om vad ni gör runt om i landet. Skriv in och berätta!