FiraJul.nu är Sveriges mest omfattande webbplats om julen.

Här finns allt för julen: julens traditioner, recept, pyssel, reportage, julens trender och Sveriges största samling av julmarknader.

Tanken på en webbplats om julen föddes inför julen 2004. Då började arbetet med att bygga upp en webbplats och samla information till den. Sedan starten har vi bytt utseende några gånger men tror att vi har hittat en bra form inför julen 2009, och det är i sin nya kostym som du ser webbplatsen idag.

FiraJul.nu drivs av Agnes Hedberg, som också driver mediabyrån Wera Media i Linköping. Tillsammans med frilansare och andra intresserade fylls webbplatsen på med ny information hela tiden. Vi har genom åren haft över 500.000 besökare och får ständigt brev om hur uppskattat innehållet hos oss är.

Vill du veta mer, inleda ett samarbete eller saknar någon information? Kontakta oss!

Om FiraJul.nu
måndag 12 november 2018
  • Öka texttorlek
  • Återställ textstorlek
  • Minska textstorlek

Kryddpeppar

Pimenta dioica
Kryddpeppar är inte släkt med svart – och vitpeppar. Den upptäcktes i Västindien på 1500-talet och fick namnet då den till utseendet påminde om den peppar man redan kände till.
Aztekerna kryddade sin choklad med den.
Kryddpepparträdet kan bli över tio meter högt. Det odlas i dag framför allt på Honduras, Jamaica och i Mexico. Frukterna är ärtstora bär som skördas medan de ännu är gröna. De torkas sedan i ugnar. Ett träd kan ge 40 kilo torkade bär om året.

Det dröjde till 1600-talet innan kryddpeppar började exporteras till Europa, men sedan blev den snabbt populär, särskilt under 1700-talet, då den användes i korv och pajer.
Sedan dess har efterfrågan varierat, men om användningen i köket har minskat har man funnit andra användningsområden, inom parfym- och kosmetikabranschen, liksom inom likörtillverkningen.
I Skandinavien används kryddpeppar idag framför allt till inlagd sill och i kalops. I tyskland är den vanlig i korv och i USA används den i pickles och ketchup, förstås!

För 100 år sedan hotades Jamaicas kryddpepparodlingar av utrotning på grund av en märklig modenyck. Det blev nämligen populärt att använda promenadkäppar gjorda av kryddpepparskott, framför allt i USA och England. Miljontals blivande kryddpepparträd höggs ned och skickades till käppfabrikanterna. Dessbättre upphörde modet för att aldrig återkomma!