FiraJul.nu är Sveriges mest omfattande webbplats om julen.

Här finns allt för julen: julens traditioner, recept, pyssel, reportage, julens trender och Sveriges största samling av julmarknader.

Tanken på en webbplats om julen föddes inför julen 2004. Då började arbetet med att bygga upp en webbplats och samla information till den. Sedan starten har vi bytt utseende några gånger men tror att vi har hittat en bra form inför julen 2009, och det är i sin nya kostym som du ser webbplatsen idag.

FiraJul.nu drivs av Agnes Hedberg, som också driver mediabyrån Wera Media i Linköping. Tillsammans med frilansare och andra intresserade fylls webbplatsen på med ny information hela tiden. Vi har genom åren haft över 500.000 besökare och får ständigt brev om hur uppskattat innehållet hos oss är.

Vill du veta mer, inleda ett samarbete eller saknar någon information? Kontakta oss!

Om FiraJul.nu
måndag 12 november 2018
  • Öka texttorlek
  • Återställ textstorlek
  • Minska textstorlek

Doft av nejlikor

Syzygium aromaticum
Kryddnejlikorna är de outslagna blomknopparna av ett träd inom myrtenväxternas familj. Kryddnejlikan har sitt ursprung på några öar bland Moluckerna, men odlas idag framför allt på Madagaskar, i Indonesien, mocambique och Tanzania.
Knopparna måste nypas bort vid exakt rätt tidpunkt, då de skiftar färg från att ha varit gröna och sedan gula till ljust rosa. Eftersom detta sker vid skilda tidpunkter måste varje träd skördas åtminstone fyra gånger per säsong. Knopparna torkas sedan och varje träd kan ge upp till fem kilo torkade nejlikor per år.
Namnet kommer av det tyska ordet nagelein, som betyder liten spik, då nejlikan till utseendet påminner om en sådan. Det är kryddan nejlika som lånat sitt namn till blomman och inte tvärtom.

I Europa och USA används nejlikor framför allt inom livsmedelsindustrin, särskilt vid tillverkningen av olika kryddsåser som till exempel ketchup.
Ur nejlikorna kan man också extrahera nejlikolja, som har medicinsk användning. Inte minst har den använts inom tandvården.
Redan under Han-dynastin i Kina krävde kejsaren att mandarinerna- de höga ämbetsmännen alltså- skulle tugga kryddnejlikor före en audiens.
Drottning Blanka efterlämnade vid sin död 1363 inte mindre än tre kvarts kilo kryddnejlika!
Om man lider av kalla fötter ska man enligt gammal tradition massera in malda nejlikor i hårbotten…

Kryddnejlikor instuckna i en apelsin sprider en doft av jul omkring sig lång väg!