FiraJul.nu är Sveriges mest omfattande webbplats om julen.

Här finns allt för julen: julens traditioner, recept, pyssel, reportage, julens trender och Sveriges största samling av julmarknader.

Tanken på en webbplats om julen föddes inför julen 2004. Då började arbetet med att bygga upp en webbplats och samla information till den. Sedan starten har vi bytt utseende några gånger men tror att vi har hittat en bra form inför julen 2009, och det är i sin nya kostym som du ser webbplatsen idag.

FiraJul.nu drivs av Agnes Hedberg, som också driver mediabyrån Wera Media i Linköping. Tillsammans med frilansare och andra intresserade fylls webbplatsen på med ny information hela tiden. Vi har genom åren haft över 500.000 besökare och får ständigt brev om hur uppskattat innehållet hos oss är.

Vill du veta mer, inleda ett samarbete eller saknar någon information? Kontakta oss!

Om FiraJul.nu
måndag 12 november 2018
  • Öka texttorlek
  • Återställ textstorlek
  • Minska textstorlek

Kanel och kassia

Cinnamomum zeylanicum och Cinnamomum aromaticum
Redan när dessa båda kryddor dyker upp i Västerlandets kulturhistoria är de förknippade och förväxlade med varandra, dessa två syskon ur familjen Cinnamomum.
Båda består av bark från träden som lossas och torkas.
Den äkta ceylonkanelen är den bästa, men så dyr att det i många fall är bortkastat att använda den, och inte den billigare Kassian.
I många länder gör man inte skillnad på dem, därför att i sort sett allt som säljs är Kassia.
I normalt skick är det inte svårt att skilja dem åt. Kassian är grövre och gråare, den äkta kanelen tunnare och mer ”kanelbrun” i färgen. Det går dock åt dubbelt så mycket av Kassian för att uppnå samma smakeffekt.

2800 år f kr omnämns Kassian i Kina. I Egypten ingår den i ett recept på rökelse från omkring 1500 f kr. I de antika kulturerna i Rom och Grekland slogs kanel ibland i vin för att förbättra dess smak, men den nämns inte som krydda i romerska och grekiska kokböcker.
I läkeböcker från medeltiden omtalas kanel som ingrediens i hostmediciner.

Under 1500-talet blev så kanelen en av de främsta kryddorna i väst. Man kan till och med säga alltför populär. Den hälldes i allt, och förekom i de mest osannolika sammanhang.
Likörindustrin slukar idag stora mängder kanel, och kanelolja har vidsträckt användning inom den kosmetiska industrin.