FiraJul.nu är Sveriges mest omfattande webbplats om julen.

Här finns allt för julen: julens traditioner, recept, pyssel, reportage, julens trender och Sveriges största samling av julmarknader.

Tanken på en webbplats om julen föddes inför julen 2004. Då började arbetet med att bygga upp en webbplats och samla information till den. Sedan starten har vi bytt utseende några gånger men tror att vi har hittat en bra form inför julen 2009, och det är i sin nya kostym som du ser webbplatsen idag.

FiraJul.nu drivs av Agnes Hedberg, som också driver mediabyrån Wera Media i Linköping. Tillsammans med frilansare och andra intresserade fylls webbplatsen på med ny information hela tiden. Vi har genom åren haft över 500.000 besökare och får ständigt brev om hur uppskattat innehållet hos oss är.

Vill du veta mer, inleda ett samarbete eller saknar någon information? Kontakta oss!

Om FiraJul.nu
måndag 12 november 2018
  • Öka texttorlek
  • Återställ textstorlek
  • Minska textstorlek

Den tropiska ingefäran

Zingiber officinale
Ingefära är jordstammen av en tropisk växt som tillhör kryddliljorna familj. De uppgrävda knölarna rengörs och skrapas och läggs ut i solen för att torka. Vart den ursprungligen hör hemma är oklart, den finns inte längre vildväxande. Det bör ha varit i sydöstra Asien. Idag odlas den bland annat i Nigeria, Taiwan och Haiti. Jamaicansk ingefära anses vara den främsta. Syltad ingefära produceras framför allt i Hong Kong och Australien.

Ingefära var en av de första orientaliska kryddor som nådde Europa. Redan romarna för 2000 år sedan köpte sin ingefära i små lerkrus, dock utan att ha en aning om var den kom ifrån. Man köpte den av arabiska köpmän, som var mellanhänder i handeln med Asien.
Den första europé som såg ingefära växa var troligen Marco Polo, som på 1200-talat stötte på den i Kina, där den omtalas redan 500 f kr.

I de levnadsregler som man lät utfärda vid universitetet i Salerno kan man läsa: ät ingefära och du kommer att älska och bli älskad som när du var en yngling. Detta var orsaken till att portugiserna började odla ingefära i Västafrika. Man gav den till männen i sina ”slavstuterier” för att höja avkastningen…
Ingefära innehåller en eterisk olja som används i kosmetikindustrin, inte minst vid tillverkningen av herrdofter!

Ingefäran anses idag passa bäst i söta sammanhang som kakor och pajer. Men den passar också fint i inläggningar, som ättiksgurkor. Den ingår också i många curryblandningar.