FiraJul.nu är Sveriges mest omfattande webbplats om julen.

Här finns allt för julen: julens traditioner, recept, pyssel, reportage, julens trender och Sveriges största samling av julmarknader.

Tanken på en webbplats om julen föddes inför julen 2004. Då började arbetet med att bygga upp en webbplats och samla information till den. Sedan starten har vi bytt utseende några gånger men tror att vi har hittat en bra form inför julen 2009, och det är i sin nya kostym som du ser webbplatsen idag.

FiraJul.nu drivs av Agnes Hedberg, som också driver mediabyrån Wera Media i Linköping. Tillsammans med frilansare och andra intresserade fylls webbplatsen på med ny information hela tiden. Vi har genom åren haft över 500.000 besökare och får ständigt brev om hur uppskattat innehållet hos oss är.

Vill du veta mer, inleda ett samarbete eller saknar någon information? Kontakta oss!

Om FiraJul.nu
måndag 12 november 2018
  • Öka texttorlek
  • Återställ textstorlek
  • Minska textstorlek
     Startsida Julens traditioner Julölet

Annadagen - dagen då julstöket börjar på allvar

Den 9 december, dagen då Anna har namnsdag, började julförberedelserna på allvar. Det var dagen då lutfisken lades i blöt och många andra förberedelser skulle dras igång. Nu skulle den stora tvätten före jul klaras av, ljus skulle stöpas och julbaket skulle klaras av.


Denna dag skulle även julölet förberedas för bryggning. Malt kokades och silades, ställdes sedan på jäsning. Traditionen skiljer sig mellan olika delar av Sverige, då ölet enligt berättelser skulle vara färdigt denna dag, medan i andra delar av landet började man förbereda bryggningen. Där bryggningen förbereddes på Annadagen, där skulle ölet vara klart för avsmakning på Tomas-dagen, den 21 december.

Att dricka öl är en tradition som har sitt ursprung i vårt fornnordiska midvinterblot, julblotet där man drack skålar i asagudarnas namn. Detta för att få framgång, goda skördar och annan lycka. I denna ceremoni är ölet självklart och därav benämningen att dricka jul. När Sverige gick över till den kristna tron fortsatte man att dricka öl men nu till helgonens ära istället för till asagudarnas.