FiraJul.nu är Sveriges mest omfattande webbplats om julen.

Här finns allt för julen: julens traditioner, recept, pyssel, reportage, julens trender och Sveriges största samling av julmarknader.

Tanken på en webbplats om julen föddes inför julen 2004. Då började arbetet med att bygga upp en webbplats och samla information till den. Sedan starten har vi bytt utseende några gånger men tror att vi har hittat en bra form inför julen 2009, och det är i sin nya kostym som du ser webbplatsen idag.

FiraJul.nu drivs av Agnes Hedberg, som också driver mediabyrån Wera Media i Linköping. Tillsammans med frilansare och andra intresserade fylls webbplatsen på med ny information hela tiden. Vi har genom åren haft över 500.000 besökare och får ständigt brev om hur uppskattat innehållet hos oss är.

Vill du veta mer, inleda ett samarbete eller saknar någon information? Kontakta oss!

Om FiraJul.nu
söndag 18 november 2018
  • Öka texttorlek
  • Återställ textstorlek
  • Minska textstorlek
     Startsida Julens blommor Tazett

Tazett

Narcissus papyraceus

Denna späda blomma finns både som krukväxt och som snittblomma. Den tillhör familjen azaleaväxter och räknas till de giftiga växterna. Den finns i handeln mellan november och april. När blomman har blommat ut kastas löken.

Tazetten trivs där det är ljust och svalt.

Skötsel krukväxt
Vattna sparsamt men se till att jorden hålls fuktig. Om jorden blir alltför blöt kan löken ruttna. Löken planteras i jord eller sand, i slutet av november. Täck inte lökarna helt, utan låt spetsen vara bar. Ställ dem ljust så gror lökarna snabbt, det tar ca tre veckor.

Skötsel snittblomma
Vattnets temperatur bör vara 20°. Snitta stjälkarna och skölj noga innan tazetten blandas med andra snittblommor i samma vas. Tillsätt gärna lite växtnäring eller ett specialmedel som neutraliserar växtens giftsaft. Hållbarheten i vas är sig mellan tre och sex dagar.

Att tänka på
Tazettens doft är stark och kan upplevas som besvärande av allergiker. Såväl blomman som löken är giftig. Symtomen är magbesvär. Kontakta Giftinformationscentralen för att kontrollera risken vid förtäring.