FiraJul.nu är Sveriges mest omfattande webbplats om julen.

Här finns allt för julen: julens traditioner, recept, pyssel, reportage, julens trender och Sveriges största samling av julmarknader.

Tanken på en webbplats om julen föddes inför julen 2004. Då började arbetet med att bygga upp en webbplats och samla information till den. Sedan starten har vi bytt utseende några gånger men tror att vi har hittat en bra form inför julen 2009, och det är i sin nya kostym som du ser webbplatsen idag.

FiraJul.nu drivs av Agnes Hedberg, som också driver mediabyrån Wera Media i Linköping. Tillsammans med frilansare och andra intresserade fylls webbplatsen på med ny information hela tiden. Vi har genom åren haft över 500.000 besökare och får ständigt brev om hur uppskattat innehållet hos oss är.

Vill du veta mer, inleda ett samarbete eller saknar någon information? Kontakta oss!

Om FiraJul.nu
söndag 18 november 2018
  • Öka texttorlek
  • Återställ textstorlek
  • Minska textstorlek
     Startsida Julens blommor Mistel

Mistel

Viscum album

Misteln är Västmanlands landskapsblomma. Häng upp en kvist i en dörröppning och vänta på den utvalda... Här ska det kyssas. En sed som till Sverige från England, där den kan spåras tillbaka ända  förra årtusendets början.

I Sverige är misteln fridlyst och finns vildväxande i Småland och Östergötland samt runt Mälaren. Den tillhör familjen Viscaceae, varav de flesta arterna av totalt 1400 finns vildväxande i tropikerna.

Mistelns egenskap att hålla sig grön året om gjorde att människorna förr gav den övernaturliga egenskaper. Men den har även ett förflutet inom medicinen där den användes vid försök att bota epilepsi och som blodtryckssänkande preparat. Så sent som på 1970-talet användes den vid försök att bota cancer och ingår idag i preparatet Iscador, vilket klassas som läkemedel i Tyskland.

Seden att kyssas under misteln kring juletid är troligen engelsk. Väldigt tidigt beskrivs de keltiska druiderna av historikern Plinius den äldre (ca år 23-79) hur, när de plockade misteln, la vita dukar på marken så att mistelns magiska kraft inte skulle gå förlorad när den kom i kontakt med marken. Därefter användes misteln vid speciella offer och också hängdes upp i dörröppningar som en fruktbarhetssymbol och för att skydda hemmet från onda krafter.

Under 1700-talet förbjöds seden av kyrkan men fick en pånyttfödelse under 1800-talets viktorianska England, då det pryda samhället kunder kontrollera kyssandet om det skedde mer offentligt. Det var också vid den här tiden som misteln blev en av julens traditioner. Viktorianerna var måna om att julens budskap om kärlek och vänskap skulle råda, och därför accepterades misteln som en av traditionerna trots att den saknade kristen förankring.


Skötselråd

Om du duschar den håller den sig fräsch längre.

Bra att veta
Växten innehåller viscotoxiner som har irriterande egenskaper. Symtomen är magbesvär. Kontakta Giftinformationscentralen för att kontrollera risken om fler än 5 bär eller andra växtdelar har förtärts.