FiraJul.nu är Sveriges mest omfattande webbplats om julen.

Här finns allt för julen: julens traditioner, recept, pyssel, reportage, julens trender och Sveriges största samling av julmarknader.

Tanken på en webbplats om julen föddes inför julen 2004. Då började arbetet med att bygga upp en webbplats och samla information till den. Sedan starten har vi bytt utseende några gånger men tror att vi har hittat en bra form inför julen 2009, och det är i sin nya kostym som du ser webbplatsen idag.

FiraJul.nu drivs av Agnes Hedberg, som också driver mediabyrån Wera Media i Linköping. Tillsammans med frilansare och andra intresserade fylls webbplatsen på med ny information hela tiden. Vi har genom åren haft över 500.000 besökare och får ständigt brev om hur uppskattat innehållet hos oss är.

Vill du veta mer, inleda ett samarbete eller saknar någon information? Kontakta oss!

Om FiraJul.nu
söndag 18 november 2018
  • Öka texttorlek
  • Återställ textstorlek
  • Minska textstorlek
     Startsida Julens blommor Julstjärna

Julstjärna

Euphorbia pulcherrima

Inte förrän 1950-talet dyker julstjärnan upp i Sverige. Då har den gjort en lång resa i både rum och tid. Den var helig enligt aztekerna då den sades ha fått sin röda färg från en gudinna som dött av brustet hjärta. Men på 1830-talet lyckades den amerikanske diplomaten Ponsetti smuggla ut några sticklingar från Mexiko till Amerika. Men det är inte förrän tyska förädlare fick upp ögonen för julstjärnan som den så småningom kommer till Sverige. Den finns att köpa under november och december och är något av en slit-och-slängblomma.

Julstjärnan är en krukväxt och finns såväl som minivariant som stor buske. I Sverige är den vanligast som en enstammig krukväxt i våra fönster, gärna röd till färgen. Men även vit och rosa har viss popularitet.

Skötsel krukväxt
Dess känslighet för drag och temperaturer under 12° gör att den lätt tappar bladen, tänk på det vid hemtransport i kallt väder. Likaså om den står för mörkt, exempelvis inne i ett rum, den klarar det men livstiden förkortas något. Låt torka upp mellan vattningarna, eftersom för mycket vatten gör att risken för bladfall ökar.

Bra att veta
Växten räknas inte till de giftiga, men växtsaften kan ge upphov till irritation i mun och svalg, samt magbesvär. Om någon fått i sig någon del av blomman, ge lite dryck. Kontakta Giftinformationscentralen vid frågor.