FiraJul.nu är Sveriges mest omfattande webbplats om julen.

Här finns allt för julen: julens traditioner, recept, pyssel, reportage, julens trender och Sveriges största samling av julmarknader.

Tanken på en webbplats om julen föddes inför julen 2004. Då började arbetet med att bygga upp en webbplats och samla information till den. Sedan starten har vi bytt utseende några gånger men tror att vi har hittat en bra form inför julen 2009, och det är i sin nya kostym som du ser webbplatsen idag.

FiraJul.nu drivs av Agnes Hedberg, som också driver mediabyrån Wera Media i Linköping. Tillsammans med frilansare och andra intresserade fylls webbplatsen på med ny information hela tiden. Vi har genom åren haft över 500.000 besökare och får ständigt brev om hur uppskattat innehållet hos oss är.

Vill du veta mer, inleda ett samarbete eller saknar någon information? Kontakta oss!

Om FiraJul.nu
söndag 18 november 2018
  • Öka texttorlek
  • Återställ textstorlek
  • Minska textstorlek
     Startsida Julens blommor Julros

Julros

Helleborus niger

En riktig kämpe är den här vackra växten. Bladen är gröna året om och blommorna kämpar sig upp genom såväl frusen mark som snö. Eftersom den från början är en uteväxt trivs den där det är svalt om man väljer att ta in den inomhus.

Skötsel krukväxt
Ställ den ljust och svalt, då blommar den länge, gärna i uterum eller inglasad balkong. Vattna jämnt och lagom.

Skötsel snittblomma
Som snittblomma kan den ha svårt att dra vatten, därför är det viktigt att ge den ett långt snitt och ganska varmt vatten, ibland krävs upp tilll 50°. En sval placering gör att blommorna håller längre.

Bra att veta
Växten innehåller bl a ämnet protoanemonin, som är irriterande. Förgiftningar är dock mycket ovanliga hos människor. Symtomen är sveda i mun och svalg samt magbesvär. Vid förtäring, ge lite dryck, samt kontrollera risken hos Giftinformationscentralen.