FiraJul.nu är Sveriges mest omfattande webbplats om julen.

Här finns allt för julen: julens traditioner, recept, pyssel, reportage, julens trender och Sveriges största samling av julmarknader.

Tanken på en webbplats om julen föddes inför julen 2004. Då började arbetet med att bygga upp en webbplats och samla information till den. Sedan starten har vi bytt utseende några gånger men tror att vi har hittat en bra form inför julen 2009, och det är i sin nya kostym som du ser webbplatsen idag.

FiraJul.nu drivs av Agnes Hedberg, som också driver mediabyrån Wera Media i Linköping. Tillsammans med frilansare och andra intresserade fylls webbplatsen på med ny information hela tiden. Vi har genom åren haft över 500.000 besökare och får ständigt brev om hur uppskattat innehållet hos oss är.

Vill du veta mer, inleda ett samarbete eller saknar någon information? Kontakta oss!

Om FiraJul.nu
söndag 18 november 2018
  • Öka texttorlek
  • Återställ textstorlek
  • Minska textstorlek
     Startsida Julens blommor Hyacint

Hyacint

Hyacinthus orientalis

Hyacinten härstammar från mindre Asien där den odlades så tidigt som under vår medeltid. Efter sin ankomst till Europa blev den Madame Pompadours favoritblomma och steg därför snabbt i popularitet. I Holland fanns under 1700-talet över 2000 sorter att välja bland!

Skötselråd
Vattna sparsamt eftersom mycket av det vatten som knoppen behöver för sin utveckling redan finns i löken. När blomman har utvecklats behöver man vattna regelbundet, men låta jorden torka ut mellan vattningarna.

Hyacinter i glas
Köp hyacintlökar som är fasta och fina. Välj särskilda hyacintglas eller andra vackra glas och fyll dem med vatten. Gör en ram av kvistar som löken kan vila på om den ramlar ner i vattnet.

Vattnet ska nå upp till löken. Placera glaset mörkt och svalt. När löken börjar visa tecken på liv tar du fram den i ljuset. Det tar ganska lång tid, 10-12 veckor. Det går också att fuska; köp hyacinter i jord, spola av den från rötterna, och placera dem sedan i glas!

Doften
En del personer har svårt med doften från hyacinter. Schemat nedan ger vägledning vilken sort som kan vara bäst lämpad då.

Sort
Svag
Medel
Fyllig
Pink Pearl, rosax


White Pearl, vitx


Anne Marie

x

Atlantic, blå
x

Delft Blue, blå

x
Blue Star, blå

xBra att veta
Växten och speciellt löken innehåller ämnen som har irriterande egenskaper. Symtomen är magbesvär. Om någon fått i sig delar av lök eller andra växtdelar kontakta Giftinformationscentralen för att kontrollera risken.