FiraJul.nu är Sveriges mest omfattande webbplats om julen.

Här finns allt för julen: julens traditioner, recept, pyssel, reportage, julens trender och Sveriges största samling av julmarknader.

Tanken på en webbplats om julen föddes inför julen 2004. Då började arbetet med att bygga upp en webbplats och samla information till den. Sedan starten har vi bytt utseende några gånger men tror att vi har hittat en bra form inför julen 2009, och det är i sin nya kostym som du ser webbplatsen idag.

FiraJul.nu drivs av Agnes Hedberg, som också driver mediabyrån Wera Media i Linköping. Tillsammans med frilansare och andra intresserade fylls webbplatsen på med ny information hela tiden. Vi har genom åren haft över 500.000 besökare och får ständigt brev om hur uppskattat innehållet hos oss är.

Vill du veta mer, inleda ett samarbete eller saknar någon information? Kontakta oss!

Om FiraJul.nu
söndag 18 november 2018
  • Öka texttorlek
  • Återställ textstorlek
  • Minska textstorlek
     Startsida Julens blommor Cyklamen

Cyklamen

Cyclamen persicum

Det här är den perfekta blomman att julsmycka uteplatsen med, för ju svalare, desto bättre trivs den. Den klarar temperaturer ner till 0° utan problem.

Blomman finns i handeln mellan augusti och december. När du köper en cyklamen ska den ha många välutvecklade blommor, vilka står rakt upp, samt ett rikligt och tätt bladverk.

Skötsel krukväxt
Cyklamen tycker om att stå ljust och får aldrig torka ut. Bäst är att vattna regelbundet och då helst se till att växten får vatten underifrån.

När blad och blommor vissnat rycks dessa bort. Försök att inte lämna kvar för mycket av stängeln eftersom den blomsaft som sipprar ut är en grogrund för sjukdomar.

Gödsla inte växten för mycket då bladverket blir för kraftigt för fort. Lagom gödsling under hösten, ungefär en gång per vecka. Gör uppehåll under vintern och börja igen i februari/mars.

Skulle växten angripas av skadedjur finns inte mycket mer att göra än att kasta den.

Bra att veta
Cyklamen innehåller ämnet cyklamin, som ger magbesvär. Kontakta Giftinformationscentralen för att kontrollera risken om rot eller stor mängd andra växtdelar har förtärts.