FiraJul.nu är Sveriges mest omfattande webbplats om julen.

Här finns allt för julen: julens traditioner, recept, pyssel, reportage, julens trender och Sveriges största samling av julmarknader.

Tanken på en webbplats om julen föddes inför julen 2004. Då började arbetet med att bygga upp en webbplats och samla information till den. Sedan starten har vi bytt utseende några gånger men tror att vi har hittat en bra form inför julen 2009, och det är i sin nya kostym som du ser webbplatsen idag.

FiraJul.nu drivs av Agnes Hedberg, som också driver mediabyrån Wera Media i Linköping. Tillsammans med frilansare och andra intresserade fylls webbplatsen på med ny information hela tiden. Vi har genom åren haft över 500.000 besökare och får ständigt brev om hur uppskattat innehållet hos oss är.

Vill du veta mer, inleda ett samarbete eller saknar någon information? Kontakta oss!

Om FiraJul.nu
söndag 18 november 2018
  • Öka texttorlek
  • Återställ textstorlek
  • Minska textstorlek
     Startsida Julens blommor Azalea

Azalea

Rhododendron Simsii

Vår rumsazalea är från början en buske som kommit hit från Asien. Den har genom tiderna förädlats och slutligen har den fått det utseende vi är vana vid idag. Den finns i olika färger; vit, rosa, röd, violett eller tvåfärgad.

Skötselråd krukväxt
Det är viktigt att man köper en azalea med stora, färgvisande knoppar och gärna några utslagna blommor. Gröna knoppar slår sällan ut.

Azalean får aldrig torka ut, det är mycket viktigt. Sänk ned hela krukan i en hink med vatten och ta upp den när det slutar bubbla. Men om azalean är planterad i en plastkruka ska man se upp med att det inte blir för mycket vatten, vattna hellre rikligt varje dag, 1-1,5 dl åt gången.

När azaleans blommor har slagit ut kan den placeras var som helst i rummet, gärna där det är ljust. Den är känslig för temperaturväxlingar så ett element eller soligt fönster är inte lämpligt för denna blomma.

Efter att azalean blommat ut kan den planteras ut på en halvskuggig plats i trädgården. Den lagrar energi under sommaren och har man tur kan den börja blomma igen, men kom ihåg att ta in den före frosten.

Bra att veta
Azelean innehåller liknande ämnen som rododendron. Den är inte giftig men kan ändå ge viss påverkan vid förtäring. Är du tveksam kontakta Giftinformationscentralen.