FiraJul.nu är Sveriges mest omfattande webbplats om julen.

Här finns allt för julen: julens traditioner, recept, pyssel, reportage, julens trender och Sveriges största samling av julmarknader.

Tanken på en webbplats om julen föddes inför julen 2004. Då började arbetet med att bygga upp en webbplats och samla information till den. Sedan starten har vi bytt utseende några gånger men tror att vi har hittat en bra form inför julen 2009, och det är i sin nya kostym som du ser webbplatsen idag.

FiraJul.nu drivs av Agnes Hedberg, som också driver mediabyrån Wera Media i Linköping. Tillsammans med frilansare och andra intresserade fylls webbplatsen på med ny information hela tiden. Vi har genom åren haft över 500.000 besökare och får ständigt brev om hur uppskattat innehållet hos oss är.

Vill du veta mer, inleda ett samarbete eller saknar någon information? Kontakta oss!

Om FiraJul.nu
söndag 18 november 2018
  • Öka texttorlek
  • Återställ textstorlek
  • Minska textstorlek
     Startsida Julens blommor Amaryllis

Amaryllis

Hippeastrum

En riktigt ståtlig blomma som finns i både röd och vit variant men även som rosa.

Skötselråd krukväxt
Lökarna planteras i slutet av oktober, Välj stora, kraftiga lökar. På nyinköpta lökar blötläggs rötterna först några timmar och planteras sedan så att löken sticker upp till hälften ur jorden. Vattna och ställ svalt tills stängeln börjar komma upp, då ställs växten fram i ljuset. Vattna sparsamt, annars blir stängeln för lång, tills blomman börjar synas. Om stängeln blir hög kan den lätt brytas, så det kan vara bra att stödja den. När den blommat färdigt ställs den på ett svalt ställe, och stängeln klipps av när den vissnat helt. Näringen från den vissnande stängeln återgår till löken.

Återuppväcka en amaryllislök
Ta bort torra rötter från löken.

Sätt löken över ett glas vatten men låt inte själva löken nudda vattenytan, låt stå gärna i ett dygn.

Välj kruka med utgångspunkt från lökens storlek. Det ska vara högst två fingrars mellanrum mellan kruka och lök. En trång kruka sägs skynda på rotutvecklingen medan en för stor kruka kan leda till att rötterna ruttnar bort.

Sätt ner löken i jord så att ca 1/3-del av löken sitter i jord och resten sticker upp ovan jord.

Ställ krukan i vatten och låt dra i ca 10 minuter, men undvik att löken nås av vattnet.

Placera sedan krukan över ett varmt element för att snabbare väcka löken till liv.

Undvik vattning i två veckor för att sedan bara vattna var 10:e dag.

Skötselråd snittblomma
Du kan också köpa amaryllis som snittblomma. Den är mycket hållbar och blommar i flera veckor. Sätt en gummisnodd runt stjälkens nederkant så att den inte rullar upp sig.

Bra att veta
Amaryllisen innehåller ämnen som har irriterande egenskaper, både växten och löken. Dock finns inga allvarliga förgiftningar kända hos människor. Kontakta Giftinformationscentralen för att kontrollera risken om mer än ett par tuggor av en lök eller stor del andra växtdelar förtärts.