FiraJul.nu är Sveriges mest omfattande webbplats om julen.

Här finns allt för julen: julens traditioner, recept, pyssel, reportage, julens trender och Sveriges största samling av julmarknader.

Tanken på en webbplats om julen föddes inför julen 2004. Då började arbetet med att bygga upp en webbplats och samla information till den. Sedan starten har vi bytt utseende några gånger men tror att vi har hittat en bra form inför julen 2009, och det är i sin nya kostym som du ser webbplatsen idag.

FiraJul.nu drivs av Agnes Hedberg, som också driver mediabyrån Wera Media i Linköping. Tillsammans med frilansare och andra intresserade fylls webbplatsen på med ny information hela tiden. Vi har genom åren haft över 500.000 besökare och får ständigt brev om hur uppskattat innehållet hos oss är.

Vill du veta mer, inleda ett samarbete eller saknar någon information? Kontakta oss!

Om FiraJul.nu
söndag 18 november 2018
  • Öka texttorlek
  • Återställ textstorlek
  • Minska textstorlek
     Startsida En magisk jul i Prag

En magisk jul i Prag

Varför inte göra resa till sagolandet Tjeckien i juletid, ett mysigt land med starka jultraditioner. Trots att knappt 41% av tjeckerna är troende firas julen med full intensitet.

Julstök tidigt
Redan den sjätte december börjar julstöket, på S:t Nikolaus dag. Det är ingen idé att göra affärer med tjecker i början av december. Det går inte. Alla lever i julstämning redan efter S:t Nikolausdagen och börjar sällan med något nytt i december.

Ett besök i Prag i december visar på ett storslaget julfirande. Prag - en världens vackraste städer - ger glädje även till erfarna resenärer. I den gamla stadsdelen står medeltida kyrkor och hus med tegeltak tätt. Med vit, gnistrande snö ser allt ut som taget från en vintersaga och fyller gamla som unga hjärtan med lycka och glädje.

Vad är det som gör en tjeckisk jul så speciell?
Det finns tre saker som är de mest uppenbara för en tjeckisk jul; S:t Nikolausdagen, julmarknader och karp. För svenskar som inte räknar karp till en matfisk, är det kanske svårt att förstå att karpen hör julen till i Tjeckien, precis som kalkonen i USA.  

I många länder är julen är en högtid i slutet av december. I Tjeckien börjar julstämningen redan på S:t Nikolausdagen. I Tjeckien spelar den dagen en stor roll, ungefär som Luciadagen i Sverige. I städerna kan man se barn promenerar omkring, utklädda till tre figurer; biskopen som följs av en ängel och en djävul. Biskopen och ängeln delar ut presenter medan djävulen symboliserar bestraffning och skrämmer olydiga barn. De presenter som biskopen och ängeln delar ut är inte dyra men är välsignade med lycka.

Julmarknaderna börjar fyra veckor före juldagen och att besöka en sådan ger en av de mysigaste upplevelserna. Föreställ dig en uppfriskande kall luft som blandas med doften av grillad mat och varmt vin, julmusik, julföreställningar. I Prag ordnas julmarknader på många torg. De mest populära är på gamla stadens torg och på Vaclavtorget.

Ingen jul utan karp
Ingen jul i Tjeckien utan karp! Karp är en huvudrätt på det tjeckiska julbordet tillsammans med potatissallad och julkakor. Tjeckien är inte rik på fisk och karp är det som fiskas mest här. Redan under medeltiden blev karpen populär eftersom den var tillgänglig även för de fattiga. Med tiden blev karp en huvudrätt under julfirandet i Tjeckien. Karpen har en väldigt karakteristisk söt smak. För den som vågar prova finns karp på menyn hos nästan alla restauranger i Tjeckien. Under december säljs karp även på gator och torg. Folktron i Tjeckien är att den som lägger ett fiskfjäll från julkarpen i plånboken, kommer att ha tillräckligt med pengar under hela nästföljande år.

Att resa till Prag
Det finns förstås mycket annat att se och uppleva i Tjeckien och särskilt i Prag. Jul i Tjeckien bär på en förtrollad stämning som inte kommer att lämna någon oberörd. Just för att uppleva den speciella jultiden i Prag finns ett tjeckiskt företag som ordnar oförglömliga vistelser i Prag under julen. De hjälper också till med billiga biljetter.

För mer information, se www.confidenttraveller.com.