FiraJul.nu är Sveriges mest omfattande webbplats om julen.

Här finns allt för julen: julens traditioner, recept, pyssel, reportage, julens trender och Sveriges största samling av julmarknader.

Tanken på en webbplats om julen föddes inför julen 2004. Då började arbetet med att bygga upp en webbplats och samla information till den. Sedan starten har vi bytt utseende några gånger men tror att vi har hittat en bra form inför julen 2009, och det är i sin nya kostym som du ser webbplatsen idag.

FiraJul.nu drivs av Agnes Hedberg, som också driver mediabyrån Wera Media i Linköping. Tillsammans med frilansare och andra intresserade fylls webbplatsen på med ny information hela tiden. Vi har genom åren haft över 500.000 besökare och får ständigt brev om hur uppskattat innehållet hos oss är.

Vill du veta mer, inleda ett samarbete eller saknar någon information? Kontakta oss!

Om FiraJul.nu
måndag 12 november 2018
  • Öka texttorlek
  • Återställ textstorlek
  • Minska textstorlek
     Startsida

Julskyltning hos Nordiska Kompaniet

Att butiker pyntar i sina fönster inför julhandeln är en relativt ung tradition. Själva ordet skyltsöndag kom in i det svenska språket först 1895. Till en början var det de två sista söndagarna före jul som butiksfönstren julpyntades, senare förlades starten till första advent.

Hos Nordiska Kompaniet i Stockholm samt i Göteborg, i folkmun känt som varuhuset NK, startar julskyltningen i regel veckan innan första advent. Då avtäcks de stora fönstren och förundrade besökare i alla åldrar kan njuta av ett skådespel som ofta innehåller lite magi, lite mystik och så klart mycket jul.För år 2016 är temat den förtrollade skogen. Fönstren är fulla av figurer och dekorationer i vackra färger. Vi se frostglittrande snöflingor som svävar runt inför tittarens ögon. Där finns stora och små flugsvampar som förnöjsamt ler mot tittarna. Bakom dem några förtrollade stenar som förnöjsamt lutar sig mot varandra och bara myser.

Julgransljus, eller är det luciatärnor, i både vita och röda klänningar pryder snötyngda grangrenar, medan Lucia själv tittar ut ur huset. Ibland försvinner hon in i huset och dörrarna stängs, men i nästa stund syns hon på nytt, till alla barns stora förtjusning.

Besökarna är många och fascinationen är stor. Barn i alla åldrar står länge och tittar, pekar och skrattar förtjust. En och annan vuxen står med förtrollad blick och kanske upplever en stund julefrid, precis som det ska vara.

Till en början var NK:s julskyltning utformad att tilltala de vuxna men under 1950-talet vändes fokus mer och mer till barnen. Och i årets julskyltning har figurerna skapats av barn.

På Youtube finns en film från årets julskyltning på NK >