FiraJul.nu är Sveriges mest omfattande webbplats om julen.

Här finns allt för julen: julens traditioner, recept, pyssel, reportage, julens trender och Sveriges största samling av julmarknader.

Tanken på en webbplats om julen föddes inför julen 2004. Då började arbetet med att bygga upp en webbplats och samla information till den. Sedan starten har vi bytt utseende några gånger men tror att vi har hittat en bra form inför julen 2009, och det är i sin nya kostym som du ser webbplatsen idag.

FiraJul.nu drivs av Agnes Hedberg, som också driver mediabyrån Wera Media i Linköping. Tillsammans med frilansare och andra intresserade fylls webbplatsen på med ny information hela tiden. Vi har genom åren haft över 500.000 besökare och får ständigt brev om hur uppskattat innehållet hos oss är.

Vill du veta mer, inleda ett samarbete eller saknar någon information? Kontakta oss!

Om FiraJul.nu
söndag 21 oktober 2018
  • Öka texttorlek
  • Återställ textstorlek
  • Minska textstorlek
     Startsida Avkopplande läsning i jul

Avkopplande läsning i jul

Jultid är lästid. På judagen när allt lugnat ner sig och kylen är full av all mat som inte blev uppäten igår är det dags att krypa upp i soffan med en kopp te tillhands och bara läsa läsa läsa.

Ibland är det skönt med historier som skrider fram i sakta mak. Som Den trettonde historien av Diane Setterfield, där författaren kan ägna fyra långa meningar åt att beskriva hur en fullkomlig bifigur plockar upp ett spelkort och sen lägger bort det. Språket är fint utmejslat, detaljrikt. Historien är en viktoriansk roman i nutida tappning, full med blinkningar – nej mer än blinkningar – till Charlotte Brontës Jane Eyre. Galningar, eldsvådor, blindhet. Tvillingskap och oklara släktförhållanden är den röda tråden, tillsammans med en enorm kärlek till den engelska 1800-talslitteraturen.

Gillar man må bra-böcker så är Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap av Mary Ann Shaffer en ljuvlig liten pärla! En brevroman i gammeldags lättsam stil med massor av bok- och läsesnack.
Året är 1946. Andra världskriget är slut. Författaren Juliet Ashton får ett brev från Dawsey Adams på Guernsey, en av kanalöarna som varit ockuperad av tyskarna och helt isolerad. Juliet blir nyfiken på Guernseys litteratur- och potatisskalspajsällskap, och börjar brevväxla med flera av medlemmarna. Mums, säger jag bara.


Att norrmännen orkar översätta våra deckare när de har mycket bättre själva är för mig obegripligt. Anne Holts 1222 över havet är en klassisk pusseldeckare, ett klaustrofobiskt drama, och en läsfest för sträckläsare.
Så här går storyn: Hanne Wilhelmsen, i rullstol, är med om en tågurspårning i snöstorm på norska fjället. 196 passagerare räddas till närbelägna Finse högfjällshotell. Där börjar de dö en efter en… och paniken stiger i takt med orkanvindarna och snöhögarna som täcker fönstren.

Klanerna i Palos Verdes av Joy Nicholson var en av årets starkaste läsupplevelser för mig. Det enda fjortonåriga Medina bryr sig om är sin tvillingbror Jim och att surfa. Medina är mobbad och utstött i sin fina rikemansskola. Hon har en framgångsrik läkare till pappa som springer efter andra kvinnor och en bitter mamma som äter sig fetare och fetare i protest. Bror Jim tvingas bli sin mammas stora stöd och kan inte leva ett normalt tonårsliv. Medina surfar, röker på, hamnar i fel (lortiga) säng och ser tillvaron rasa ihop runt omkring sig. Intensivt.

Att läsa årets Nobelpristagare är en fin jultradition. Kanske får du en Hertha Müller i julklapp? Läs den i så fall, men släpp kraven på att förstå allting och låt dig svepas med av de poetiska formuleringar och förvånas över hur man kan skriva så vackert om en så dyster tillvaro i ett land av förtryck och spioneri. Handlar du till dig själv så börja med Hjärtdjur, en tunn liten bok på 200 sidor.

En annan pristagare värd att ta sig an är norrmannen Per Petterson som vann Nordiska rådets pris med Jag förbannar tidens älv. Den handlar om livet — alla dumheter vi gör när vi bara lever på och ställer till det för oss och plötsligt upptäcker att det är försent att ställa tillrätta. Och ändå måste man försöka. Bokens Arvid försöker.
Det är också en skilsmässoroman, och en skildring av kärlek, och syskonkärlek. Sorg och saknad.

”Vad passar bättre över jul än mörka värmländska skogar, sagolikt språk och svunna tider?” undrar min bokbloggarkollega Jessica och startar en julutmaning. Vi som vill vara med läser en valfri Selma Lagerlöf över julen och berättar sen vad vi tyckte om den. Själv funderar jag på att läsa novellerna i Troll och människor.

Fler boktips och tankar kan du läsa i Susanne Sterners bokblogg, Snowflakes in rain.