FiraJul.nu är Sveriges mest omfattande webbplats om julen.

Här finns allt för julen: julens traditioner, recept, pyssel, reportage, julens trender och Sveriges största samling av julmarknader.

Tanken på en webbplats om julen föddes inför julen 2004. Då började arbetet med att bygga upp en webbplats och samla information till den. Sedan starten har vi bytt utseende några gånger men tror att vi har hittat en bra form inför julen 2009, och det är i sin nya kostym som du ser webbplatsen idag.

FiraJul.nu drivs av Agnes Hedberg, som också driver mediabyrån Wera Media i Linköping. Tillsammans med frilansare och andra intresserade fylls webbplatsen på med ny information hela tiden. Vi har genom åren haft över 500.000 besökare och får ständigt brev om hur uppskattat innehållet hos oss är.

Vill du veta mer, inleda ett samarbete eller saknar någon information? Kontakta oss!

Om FiraJul.nu
söndag 21 oktober 2018
  • Öka texttorlek
  • Återställ textstorlek
  • Minska textstorlek
     Startsida Arkitektbakat pepparkakshus

Arkitektbakat pepparkakshus

Pepparkakshus Rolf StålbergI kvarteret Aurora i Gamla Stan i Stockholm står Petersenska huset, ett renässanspalats från 1600-talet, en gedigen byggnad i tegel och glas. Hos konditori Ritorno i Vasastaden i Stockholm finns palatsets motsvarighet, men i pepparkaksdeg och med rikliga utsmyckningar av kristyr. Det är arkitekten och konditorn Rolf Stålberg, 49, som sedan 25 år tillbaka avbildar en Stockholmsbyggnad på uppdrag av konditori Ritorno.

- Vi hade sett ett hus Rolf hade byggt åt Operakällaren och ville att han skulle göra ett åt oss, berättar Peter Lagerheim, som arbetar på konditoriet.

I år är det 25 år sedan det samarbetet inleddes. Varje år kan besökare se ett nytt pepparkakshus, ända fram till tjugondag Knut då traktens barn bjuds in för en julgransplundring och kalasande på huset. Numera är det de som själva kom som barn som har tar sina egna barn till denna händelse, en tradition som uppskattas väldigt mycket såväl gammal som ung.

Peter Lagerheim fortsätter:
- Vi kan inte vara utan Rolfs pepparkakshus, våra kunder förväntar sig att det ska stå i fönstret lagom till jul. Vi hinner knappast äta upp det på tjugondag knut innan det frågas vad nästa års pepparkakshus skall vara.

Rolf Stålberg går mycket systematiskt till väga när han ska skapa ett nytt hus. Först tar han reda på om det finns ritningar över byggnaden. För huset i år fanns bara två fasader hos Stadsbyggnadskontoret, resten fick Rolf mäta upp själv. Nästa steg är att översätta ritningarna till pepparkaksmallar. Att bestämma graden av dekoration är också viktigt. Dekorationerna är inte bara vackra att se på, de finns också där för att ge huset stadga.

När alla mallar är klara ska de bakas ut. Årets hus består av 500 delar, alla bakade i en vanlig ugn. Delarna dekoreras och monteras, varpå hela huset dekoreras ytterligare en gång. Årets hus är ungefär 70 centimeter brett och omkring 60 centimter högt. Ett stort antal timmar går åt till att mäta och skapa mallar och bara själva bakandet tar omkring två veckor.

Uppdragen genom de 30 år som Rolf Stålberg har avbildat verkliga byggnader i pepparkaksdeg har varit många och varierade. Allt från att statsministern får sin bostad Sagerska palatset avbildat till restaurangen Aquavit i New York. När Absolut Vodka gjorde en beställning av sin fabrik bokades fyra biljetter i första klass för att frakta huset till New York.

December är en hektiskt tid och Rolf Stålberg har fått tacka nej till uppdrag och istället bett kunderna att kontakta honom nästa år. Han har något år har haft tillfälle att själv delta i julgransplundringen på konditori Ritorno, och har uppskattat det mycket, men säger:
- Fast de flesta år passar jag på att ta semester den tiden.